Načrtovanje in postavitev podatkovnih baz, učbenik

22.24 

Avtorica: prof. Andreja Šet, uni. dipl. ing. rač. in inf.

Učbenik Načrtovanje in postavitev podatkovnih baz je namenjen dijakom različnih strok srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja.

ISBN: 978-961-7038-06-4

Sklep o potrditvi učbenika: 013-19/2018/8

več

Recenzenta: dr. Maja Pušnik, univ. dipl. inž. rač. in inf. in Uroš Sterle, prof. mat. Strokovni sodelavec pri razvoju učbenika: Marko Anžič, preizkušeni revizor informacijskih sistemov, spec. za mgmt

Tehnični podatki knjige: Obseg: 190 strani; format: 210 mm x 280 mm; tisk: barvni, vezava: brošura.

 

 

Ključna znanja, ki jih knjiga ponuja bralcu, so v začetnem delu razumevanje, kaj je informacijski sistem, kakšna je njegova funkcija v širšem poslovnem sistemu ter kako se podatkovna baza (PB) kot njegovo srce umešča vanj. V nadaljevanju se osredotoča na arhitekturo PB, njene prednosti in slabosti ter funkcije sistema za njeno upravljanje. Bralcu nato predstavi celovit postopek načrtovanja PB od preslikave resničnega sveta v logičnega do priprave normaliziranega podatkovnega modela, na koncu pa ga oboroži še z osnovami poizvedovalnega jezika (SQL).

Poseben poudarek sem želela dati na sistematičnem in čim bolj enostavnem podajanju znanja skozi praktične primere, s pomočjo katerih bo bralec nekatere abstraktne koncepte postopka normalizacije in priprave podatkovnega modela lažje razumel. Namen knjige in njena dodana vrednost pa ni le naučiti bralca, kako ustvariti podatkovno bazo ali opraviti maturo, temveč mu ponuditi tudi širše razumevanje o njeni vlogi v digitalnem svetu, potencialih, ki jih omogoča ter tveganjih, ki so neizogibno povezana s hrambo osebnih in zaupnih podatkov.

Dodatne informacije

Teža 0.56 kg